24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Ügyfélszolgálat
+36 30 500 0088
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
mohu mol koncesszió
15. június 2023

MOHU MOL koncesszió - Milyen változások várhatók a hulladék­gazdálkodásban

Július 1-vel új időszámítás kezdődik a hazai hulladékgazdálkodási rendszerben. A települési hulladékok kezelését átveszi a MOHU MOL. A koncessziós átállással kapcsolatos, jelenleg megfogalmazható változásokat az alábbiakban foglaljuk össze.
  • Július 1-ig minden hulladéktermelő köteles regisztrálni a koncesszor online rendszerébe, akire a Hulladéktörvény változása vonatkozik („intézményi és gazdálkodó szervezetek, amelyek hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékot termelnek és azokat elkülönítetten gyűjtik, pl. csomagolóanyagok, elektromos és elektronikus berendezések, elemek és akkumulátorok, gépjárművek és alkatrészeik, gumiabroncs, reklámhordozó és irodai papír, használt sütőolaj, biológiailag lebomló hulladék, stb”).
  • Július 1-től csak azoktól a hulladéktermelőktől lehet elszállítani a koncesszió hatálya eső hulladékokat, akik regisztráltak a rendszerbe, és szerződést kötöttek a MOHU MOL-lal.
  • A regisztráció során a hulladéktermelőnek partnerként kell megjelölnie a Saubermacher Ecoplus Kft-t, hogy a szolgáltató a megrendelt szolgáltatást teljesíthesse.
  • A koncessziós hulladékok elszállítására/begyűjtésére vonatkozó megrendelést kizárólag a MOHU MOL partner portálon keresztül lehet leadni. A Saubermacher Ecoplus Kft. ezen a rendszeren keresztül kapja meg a szállítási igényt.
  • A Saubermacher Ecoplus Kft. a nem a koncesszió hatálya alá tartozó hulladékok gyűjtését, szállítását, kezelését további intézkedés nélkül is zavartalanul végzi (pl. HAK 16 03 04 vegyes szervetlen hulladék).
  • Az ipari termelésből származó gyártásközi hulladékok nem tartoznak a koncesszió hatálya alá – tehát minden olyan hulladék, amely nem a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. Rendelet 1. sz. melléklete szerint körforgásos termékből, vagy annak bontásából származik.

A Saubermacher Ecoplus Kft. minden, a koncesszió hatálya alá eső anyagáram kezelését (gyűjtését, szállítását, előkezelését) vállalja és továbbra is az ismert, magas minőségben végzi.