24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Ügyfélszolgálat
+36 30 500 0088
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
egészségügyi hulladék
20. augusztus 2022

Orvosi tű és lejárt gyógyszerek: mihez kezdjünk az egészségügyi hulladékkal?

Miért nem dobhatjuk őket a szemétbe – és mit lehet kezdeni az iparilag termelődő, hatalmas mennyiségű egészségügyi hulladékkal?

Az elmúlt 10 évben 2500 tonnát is meghaladó mennyiségű lejárt gyógyszer leadása történt meg a lakosság részéről. A rendelőintézetekben, kórházakban és más, egészségügyi intézményekben azonban ennél jóval nagyobb mennyiségben termelődik sokszor veszélyesnek számító hulladék.

Miért veszélyes hulladék a gyógyszer, ha egyszer meggyógyulunk tőle?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés a téma kapcsán. A gyógyszereket azért szedjünk, hogy állapotunk javuljon – azonban többségében a kezelőorvosunk ellenőrzése mellett. Ő tudja megállapítani, hogy az állapotunkra milyen orvosság lenne a legjobb. A megoldások minden esetben személyre szabottak. Itt kezdődik a gyógyszerek, mint veszélyforrások számon tartása. Hiszen, ami az egyik embernek orvosság, az a másiknak méreg.

Így a vízbe és a talajba, ezáltal pedig az élelmiszerekbe kerülve olyanok szervezetébe is juthat a hatóanyagokból, akiknél negatív reakciókat válthatnak ki. Ráadásul az orvosságok adagolása még zárt környezetben is kifejezetten kényes kérdés. Ellenőrizhetetlen körülmények között egyáltalán nem mérhető, hogy milyen anyagok milyen mennyiségben kerülnek az ember közelébe, vagyis a következmények beláthatatlanok. Azért, hogy ezt elkerülhessük, lakossági és intézményes szinten egyaránt megfelelő hulladékgyűjtésre és –gazdálkodásra van szükség.

Veszélyes hulladék leadás: mit és hová?

Ha lakossági hulladékról van szó, a válasz egyszerű. A lejárt gyógyszer leadása bizonyos gyógyszertárakban lehetséges, a csomagolással együtt. Az injekcióstűk leadására speciális tárolókat lehet rendszeresíteni.

Ha azonban bármilyen egészségügyi intézményt üzemeltetünk, ahol sok veszélyes hulladék termelődik, gondoskodnunk kell a megfelelő gyűjtésről. A veszélyes hulladék leadás, tárolás és szállítás alapkellékei a zárható edények és speciális, kifejezetten erre tervezett dobozok. Ezen felül pedig olyan járművek, amelyek megfelelnek az ADR előírásainak, és amelyekkel biztonságosan eljuttathatjuk az anyagokat a veszélyeshulladék-kezelő telephelyére.

De mik is számítanak veszélyes egészségügyi hulladéknak? A teljesség igénye nélkül az alábbiak:

  • lejárt szavatossági idejű gyógyszerek
  • használt injekciós, orvosi tű
  • higany
  • előhívó- és fixáló oldatok
  • röntgenképek
  • laborvegyszerek

Ön is szeretné szakértőkre bízni veszélyes egészségügyi hulladékait?

Keressen fel minket online: vegye igénybe visszahívási szolgáltatásunkat weboldalunkon! Ha megírja kérését, kérdését, kollégáink a lehető leghamarabb válaszolnak minderre telefonon.