24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Ügyfélszolgálat
+36 30 500 0088
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
Szemétszedés a Tisza-tavon
11. április 2024

Parttalan munka: önkéntesekkel takarítottunk a Tisza-tavon

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava és kiemelt védettségű Natura2000-es természetvédelmi terület. Partjain járva mégis mindent ellepő műanyagpalackokba botlunk. Önkéntes szemétszedő társainkkal ezen próbáltunk javítani nemrég.

A Tisza-tó Magyarország egyik legfontosabb természetvédelmi területe és turisztikai célpontja, amely kiemelkedő ökológiai jelentőséggel is bír. Azonban a folyóval érkező műanyag és egyéb hulladékok folyamatos problémát jelentenek a térség számára, és nem csak a vízminőséget rontják, de a tó élővilágát is veszélyeztetik. A műanyag palackok, zacskók és egyéb hulladékok leginkább a Tisza árhullámaival érkeznek, és a tó környékén halmozódnak fel. Ez a helyzet különösen súlyossá válik a tavaszi és nyári hónapokban, amikor a vízszint emelkedése és az árhullámok gyakorisága megnő.

A probléma súlyosságára figyelmeztet évek óta Ljasuk Dimitry filmrendező, a Tisza-tó zöld nagykövete, aki áprilisban hulladékgyűjtő akciót szervezett a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK) önkéntesei számára. Az akció célja a figyelemfelhíváson túl az volt, hogy megtisztítsák az ártéri erdő egy kijelölt részét a felgyülemlett hulladékoktól.

Az akcióban a Saubermacher önkéntesei is részt vettek – csapatunk speciális szemétgyűjtő eszközökkel, kesztyűkkel, szemüvegekkel és zsákokkal támogatta az akciót. A tiszaörvényi gátőrháztól nyugatra húzódó ártéri erdőt tisztítottuk meg, míg a bátrabb szemétszedők az Aranyosi-szigetre hajóztak ki a KÖTIVÍZIG munkatársaival.

Ugyan ez csak néhány tíz önkéntes munkája, mégis impozáns eredményekkel zárult a szemétszedés. Megközelítőleg 124 000 m2-t fésültünk át, tisztítottunk meg a két nap alatt, és ennyi mindentől szabadítottuk meg a Tiszát és élővilágát:

  • 1031 zsák szemét
  • ebből szelektálva 13 bigbag zsák újrahasznosítható hulladék (üveg és PET palack, alu doboz)
  • 3 zsák kupak
  • 4 m3 nikecell
  • 8 hűtőszekrény
  • 10 autógumi
  • 3 üres olajos hordó
  • 160 liter veszélyes vegyszer (olaj, benzin, savak, festékek, stb.)
  • több tucat kerti bútor
  • közel kétszáz papucs és cipő

Az összegyűjtött összesen kb. 4 tonna hulladék feldolgozásra és újrahasznosításra, illetve ártalmatlanításra kerül.

A jövőben még több hasonló kezdeményezésre lenne szükség, hogy a Tisza-tó valóban mentes legyen a szennyező anyagoktól, és megőrizze természetes szépségét és ökológiai egyensúlyát. A rendszeres hulladékgyűjtő akciók és a tudatos környezetvédelmi intézkedések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a tó és annak élővilága hosszú távon is fennmaradhasson, és a parttalan munka egyszer befejezhetővé váljon.