24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Ügyfélszolgálat
+36 30 500 0088
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
hulladék
15. október 2022

Szemét vagy hulladék: mi a különbség?

A köznyelv e két szót rendszerint azonos értelemben használja – azonban mégsem ugyanazt jelentik. Sok mindent dobunk könnyűszerrel, néha kissé meggondolatlanul a szemetesbe, pedig nem minden tartozna oda. Cikkünkben bemutatjuk, melyik fogalom mit takar pontosan!

Nem mind szemét, ami a kukában végzi

Kezdjük rögtön az elején: a hulladéknak lehet pozitív értelme, a szemétnek kevésbé. A hulladék definíciója bekerült már a hazai hulladéktörvénybe is az Európai Unió Hulladék Keretirányelvéből. Ez a gyakorlati értelmében inkább egy olyan nyersanyag, értékes másodnyersanyag, amely még hasznosítható volna.

Vele szemben a szemét a hulladék egy típusa: az, amelyiket már sem újrahasznosítani, sem újrahasználni nem fogunk tudni. A sorsa többségében a vegyes, kommunális kuka, aztán pedig a lerakása egy (legális vagy illegális) hulladéklerakóban, vagy az elégetés.

A tudatosság fontossága

Mit tehetünk a hétköznapokban azért, hogy kevesebb termelődjön hulladékból és szemétből is? Hoztunk néhány tippet irányadónak:

  1. Nézzük meg, mit hová dobunk!

Azt mindannyian tudjuk, hogy a papírokat, a használt olajat, műanyag PET-palackokat, az italos kartondobozokat és a fém italos dobozokat hova kell helyeznünk. De arra figyeljünk, hogy ne kerüljön közéjük sosem szennyezett tárgy (műanyag fogkefe, papír zsebkendő, zsíros pizzásdoboz, stb.)!

  1. Amit lehet, használjunk újra!

Egy kopott bútort bármikor újrafesthetünk. Az elszakadt ruhát megvarrhatjuk akár otthon, magunk is, a műanyag margarinos tégelyekből pedig válhat nagyszerű madáritató. Rugaszkodjon el a megszokottól, és hagyja, hogy kibontakozzon kreativitása!

  1. Az égetés otthon tilos!

A hulladékégetésből hőenergiát és elektromos áramot nyerhetünk. Azonban ezt kizárólag arra szakosodott intézmények végezhetik, szigorú környezetvédelmi felülvizsgálat és ellenőrzés mellett.

Az építési és bontási hulladék elszállítása

Azonban bárhogy is szeretnénk, van, ami folyamatosan termelődni fog – és amelyet elégetni sem lehetséges. Az építőiparban például folyamatosan keletkeznek ilyenek. Az építési és bontási hulladékok nem minden esetben tartoznak a veszélyes hulladékok közé, azonban típusaik szerint másképp kell kezelni őket. A Saubermacher csapata azonban ilyenkor is tudja,  mi a teendő. Nemcsak a hulladék elszállítása, hanem a konténerbérlés és az ideális szelektálási mód kiválasztása is a hatáskörünkbe tartozik – így mindezeket nyugodt szívvel bízhatja ránk.