24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Ügyfélszolgálat
+36 30 500 0088
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
zero waste
20. július 2022

Talajszennyezés és zero waste: miért elengedhetetlen a hulladékok megfelelő kezelése?

A „nulla hulladék” elve és a biztonságos hulladékkezelés a mindennapjainkban egyre fontosabbá válik – legfőképp a talaj szennyezése kapcsán. Az EEA kutatásai szerint ugyanis a rosszul kezelt hulladék a helybeli szennyeződések egyharmadáért felel.

Az eldobott szemétből vagy egy baleset során a talajba becsorgó, káros vegyi anyagokból, a talajba bekerülő műanyagrészecskékből a levegő is, a víz is tovább szállíthatja a szennyeződéseket – akár az egész bolygón át. Az így szennyeződött vizek, növények, élelmiszerek következményei pedig egyelőre beláthatatlanok.

De mi is az a zero waste?

Ha a lényegét szeretnénk megfogni: a lehető legkisebb mennyiségű hulladékra való törekvés. Ez azt jelenti, hogy amit csak lehet, megpróbálunk újra felhasználni. Ez nem azonos például azzal, hogy megvesszük az ásványvizet és a palackját kidobjuk, mert azt majd „újrahasznosítja” valaki. A mozgalom sokkal inkább arra irányul, hogy alapvetően se termeljünk több szemetet, mint ami feltétlenül szükséges. Van viszont, ahol elkerülhetetlen a hulladék felhalmozódása: ilyen például a gyártás vagy az egészségügy, ahol számos veszélyes hulladék képződik. Ilyen esetekben létfontosságú, hogy a hulladék kezelés a veszélyes hulladéktípusnak megfelelően történjen: zárható edényekben legyenek tárolva, szállítva, majd az előírásokat követően regenerálják vagy ártalmatlanítsák őket.

A talaj szennyezés mértékének megállapítása

De hogyan is történik a veszélyes hulladék kezelése a gyakorlatban? Ha a talaj szennyezés példájánál maradunk: bármikor előfordulhat, hogy egy szivárgó tartályból, csővezetékből, vagy egy balesetből egészségre erősen káros anyagok jutnak a talajba. A felsorolt esetek bármelyikében először felmérjük az adott helyszín szennyezettségét, azáltal, hogy talajmintákat veszünk. Majd ezt saját laborjainkban megvizsgáljuk, minősítjük. Ha szükséges, biztosítjuk a talajcserét, miközben véglegesen kezeljük és ártalmatlanítjuk a szennyezett talajokat is.