24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Ügyfélszolgálat
+36 30 500 0088
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30
zöldhulladék
20. szeptember 2022

Zöldhulladék kezelése: hogyan csináljuk helyesen?

Ahogy lassan, de biztosan beköszönt az ősz, és lehullajtják leveleiket a fák, a kerti hulladék kezelése ismét fókuszba kerül. Az égetésnél azonban számos, sokkal környezetkímélőbb módja is van annak, hogy megszabaduljon felesleges zöldhulladékunktól.

Akár 3.000.000 Ft-os bírság is kapható hulladékégetésért

Tudta, hogy ma már nemcsak Budapesten, de számos nagyvárosban és kisebb településen is komoly pénzbírság sújthatja a kommunális vagy zöldhulladékok égetőit? Ha a katasztrófavédők kivonulnak, akár több százezer forintos bírságot is kiróhatnak az illegális tűzgyújtókra. Ezért és a potenciális környezetkárosítás elkerüléséért sem érdemes ilyesmiben gondolkoznunk a kerti hulladék kezelés kapcsán.

Hulladéklerakó és komposztálás: 5+1 alternatíva a zöldhulladék hasznosítására

  1. Komposztálás: azaz a szerves anyagok értékes termőfölddé alakítása. Ide tartoznak a kerti hulladékok közül a fű, a falevelek, az ág-és gallynyesedékek, sövények, gyomnövények, elhervadt cserepes és vágott virágok. Ma már készen is kaphatunk komposztálóedényt, de magunk is összeállíthatjuk, akár használt, bontott deszkákból.
  2. Hulladék lerakó: saját magunk is beszállíthatjuk a zöldhulladékot a legközelebbi hulladék lerakóba – például a Saubmacher valamelyik telephelyére. Ehhez nincs szükségünk hulladékszállítási engedélyre sem.
  3. Felhasználás mulcsként: az összegyűjtött ágnyesedékből, fakéregből, kőzúzalékból, forgácsból és a kertekben keletkező, egyéb növényi hulladékokból nagyszerű talajtakaró anyag válhat. A mulcs révén nemcsak értékes tápanyagokkal gazdagíthatjuk a talajt, de a hidegebb idő beköszöntével meg is védhetjük a fagyra érzékeny növényeket.
  4. Bezsákolás: kisebb mennyiségű zöldhulladék esetében jó alternatíva lehet a különböző növényi maradványok, gallyak összegyűjtése és bezsákolása, amelyet a helyi szolgáltató bizonyos mennyiségben díjmentesen elszállít. A költség itt csak a zsákok ára.
  5. Aprítékolás: bizonyos önkormányzatok lehetőséget biztosítanak a zöldhulladékok díjmentes darálására. Ha megrendeljük a szolgáltatást, akkor egy nagyteljesítményű, mobil darálóval már az utcán ledarálják a zöldhulladékot, amelyet akár meg is tarthatunk.

+1. Zöldhulladék konténer: ha tudjuk, kb. mennyi zöldhulladékunk van, akkor előre fixen kifizethetjük érte egy adott m3-es konténer díját.

Kerti hulladék kezelés optimálisan: melyik módszert válasszuk?

A felsoroltak szinte bármelyike jó opció lehet, amennyiben számunkra is kézenfekvő. Nagyobb mennyiségű hulladék esetén azonban érdemes az elszállításukban gondolni – valamint ezt előre megtervezni. Így elkerülhetjük a vártnál sokkal magasabb kiadásokat.