24/7 emergency service
sewer and pipe blockages
Stmk
in case of oil alerts
Stmk · W · Nö · Bgld
Ügyfélszolgálat
+36 30 500 0088
Mo-Th 7:30–17:00, Fr 7:30–15:30

Fedezd fel az erőforrás-gazdálkodás világát

A környezettudatosság gyermekkorban kezdődik

A gyermekek jelentik a jövőt. Ezért különösen fontos, hogy már a legkisebbekben kifejlődjön az erős környezeti tudatosság és megtanulják, hogyan működik a helyes szelektív hulladékgyűjtés. A Saubermacher támogatja a szülőket, az óvodákat, iskolákat ebben az ügyben és felelősséget vállal az emberekért és a környezetért.

Kérdése van a tevékenységünkkel kapcsolatban? Lépjen velünk kapcsolatba a következő E-Mail címen: saubermacher@saubermacher.hu

Hulladék vagy újrahasznosítható anyag? Mit gondolsz?

Az emberiség történelme során egyre inkább „eldobó-társadalommá” váltunk. Ma már szinte mindent becsomagolunk és sokkal kevesebb dolgot javítunk meg, mint korábban: mindez óriási pocsékolás! Nem olyan régen a hulladékot még egyszerűen beborították a gödrökbe vagy elégették. Ez igencsak káros volt a környezetre nézve. Ezért valamilyen megoldást kellett keresnünk erre a problémára. Elkezdtük szelektíven gyűjteni a hulladékot és egy részét újrahasznosítottuk. Az újrahasznosítással azonban még nem oldódott meg minden. A környezetvédelemnek már sokkal korábban el kell kezdődnie: ugyanis a hulladék keletkezése elkerülhető és sok minden újrahasznosítható.

Kids Saubermacher

Mi is pontosan a hulladék?

Minden nap eldöntjük, hogy mi válik hulladékká. Ha valamire már nincs szükségünk, dobjuk a megfelelő hulladékgyűjtőbe. Számos dolog, amire már nincs szükségünk, különösen nagy veszélyt jelent a környezetünkre. Ezeket a környezet védelme érdekében speciálisan kell kezelnünk. Ezt törvény is előírja. Alapvetően minden dolog, amit használunk, egyszer hulladékká válhat. A bútoraink, a számítógépünk, a lázmérőnk, stb.

Kids Saubermacher

Kerüljük a hulladékot!

Természetesen bedobhatod az üres dobozos üdítőt a sárga zsákba vagy a sárga hulladékgyűjtőbe is. Ezeket akár barkácsolásra is felhasználhatod. Azt a hulladékot, amelyet nem lehet elkerülni vagy újrahasznosítani, a segítségeddel szelektíven összegyűjtjük. Így sok mindent újra tudunk hasznosítani. Ezáltal sok hulladék értékes újrahasznosított anyaggá válik, amelyek felhasználása kíméli a környezetet.

Kids Saubermacher

Hulladék­mennyiségek

Mennyi és milyen hulladékot termelünk tulajdonképpen? Egy évben mindannyian kereken 500 kg hulladékot termelünk. És ez csak a háztartási hulladék. Ebbe nem számít bele a termékek előállításakor és a különböző iparágakban keletkező hulladék.

Titkos kódok? Keresd meg őket!

Eszedbe jutott már valaha, hogy mit jelentenek a különböző jelzések a csomagolásokon? Többek között megtalálhatod az úgy nevezett Recycling kódokat. Ezeket nem csak az italok, élelmiszerek és papírzsebkendők csomagolásán találod. Talán neked is van műanyagból készült uzsonnás dobozod. Valószínűleg azon is találsz Recycling kódot.

A Recycling kódok nem csupán a műanyag csomagolásokon és termékeken fordulnak elő, hanem a papír-, fém-, textil- és üvegtermékeken is. Még az úgy nevezett kompozit anyagoknak is vannak saját kódjai. Ebben az esetben olyan termékekről vagy csomagolásról van szó, amelyek két társított anyagból állnak.

 

A háromszög a három nyíllal a Recycling-körforgást jelzi. A szám jelzi az anyagot. Ez azért fontos, hogy tudjuk, hogyan lehet újrahasznosítani a dolgokat.

01 A „PET” rövidítés a polietilén-tereftalát műanyagot jelenti.

Ebből poliészterszálakat gyártanak a ruhagyártáshoz, valamint fóliákat, italpalackokat és élelmiszercsomagolásokat.

02 A „PE-HD“ rövidítés a „nagy sűrűségű polietilént” jelenti.

Ebből például műanyag flakonokat és táskákat, szemetesvödröket, műanyagcsöveket, sőt szintetikus fát is gyártanak.

03 A „PVC“ rövidítés jelentése „Polivinil-klorid“.

Például az ablakkeretek ebből az anyagból készülnek. De vegyszerek vagy ragasztók üvegei is legtöbbször ebből készülnek.

04 A „PE-LD“ rövidítés jelentése „kis sűrűségű polietilén“.

Ebből készülnek a műanyagszatyrok, a szappanadagoló-üvegek vagy a műanyag nyomópalackok.

05 A „PP“ rövidítés jelentése „polipropilén“.

Az autókban sok műanyag alkatrész, például a lökhárító és a belső tér burkolatai ebből készülnek. De élelmiszercsomagolás is készül belőle.

06 A „PS“ rövidítés jelentése „polisztirol“.

Ebből játékszerek, virágcserepek és bőröndök készülnek.

07 Ide tartozik a többi műanyagtípus, mint a polilaktid (PLA), akrilüveg, polikarbonát és a nejlon is.

Ebből is készülhetnek csomagolóanyagok. Talán ismered az úgy nevezett talajtakarókat is, amelyeket sok kertben használnak.

És ezek még csak a műanyagok Recycling kódjai. Összesen majdnem 100 ilyen kód létezik.